Frequently Asked Interview Questions And Answers For Mobile Testing Freshers

50,000+ Students Trained, 19+ Our Offices, 18+ Courses Offered,

Job Guarantee + Job Satisfaction, 2000+ Company Tie Ups For Placements

Q #1) What is the difference between Mobile device testing and mobile application testing?

Ans. Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of the mobile application on a mobile device.

Q #2) What are the types of mobile applications?

Ans. Mobile applications are of three types:

Native Application– Native app installed from application store like Android’s google play and apple’ app store. The application which can be installed into your devices and run is known as a native application for E.G. whats App, Angry birds etc.

Web Application– Web applications run from mobile web browsers like Chrome, Firefox, Opera, Safari etc using mobile network or WIFI. E.G. of web browser applications are m.facebook.com, m.gmail.com, m.yahoo.com, m.rediffmail.com etc.

Hybrid Application- Hybrid apps are combinations of native app and web app. They can run on devices or offline and are written using web technologies like HTML5 and CSS. For E.G. eBay, Flipkart etc

Q #3) How to test CPU usage on mobile devices?

Ans. There are various tools available in the market like google play or app store from where you can install apps like CPU Monitor, Usemon, CPU Stats, CPU-Z etc these are an advanced tool which records historical information about processes running on your device.

Q #4) What are the defects tracking tools used for mobile testing?

Ans. You can use same testing tool which you use for web application testing like QC, Jira, Rally, and Bugzilla etc.

Q #5) What all major networks to be considered while performing application testing?

Ans. You should test the application on 4G, 3G, 2G, and WIFI. 2G is a slower network, it’s good if you verify your application on a slower network also to track your application performance.

Q #6) When performing sanity test on the mobile application what all criteria should be taken into consideration?

Ans.

  • Installation and uninstallation of the application
  • Verify the device in different available networks like 2G, 3G, 4G or WIFI.
  • Functional testing
  • Interrupt testing- Able to receive the calls while running the application.
  • Compatibility testing – able to attach the photo in message from gallery
  • Test application performance on a different handset.
  • Make some negative testing by entering the invalid credentials and test the behavior of the application.

Q #7) Which things to consider testing a mobile application through black box technique?

Ans.

  • By testing your application on multiple devices.
  • By changing the port and IP addresses to make sure the device is getting connected and disconnected properly.
  • By making calls and sending messages to other devices.
  • By testing your web application on different mobile browsers like Chrome, Firefox, opera, dolphin etc.

Q #8) What is the latest version of iOS?

Ans. iOS 8. (This changes quite often, so please check the apple site for most recent info)

Q #9) What is the latest version of Android?

Ans. Lollipop 5.0–5.0.2 (also changes often).

Q #10) What is the extension of Android files?

.apk (Android application package)

Q#11) What is the extension of iOS files?

Ans. .ipa

Q #12) What is the full form of MMS?

Ans. Multimedia Messaging Services

Q #13) What are MT and MO in SMS?

Ans. Sending message is known as MO (Message originate) and receiving the message is known as MT(Message Terminate)

Q #14) What is WAP?

Ans. WAP is Wireless Application Protocol used in network apps.

Q #15) What is GPRS and how it works?

Ans. GPRS is General Packet Radio Service which works on a mobile network with the help of IP transmissions. GPRS provides the transmission of IP packets over existing cellular networks. It provides you internet services on mobile.

Q #16) What is the latest version of Windows?

Ans. Windows 10

Q #17) What do you mean by Streaming media?

Ans. Streaming is a process of downloading the data from the server. Streaming media is the multimedia that is transferred from server or provider to the receiver.

Q #18) What are the automation tools available for mobile application testing?

Ans. There are many automation tools available in the market for mobile application testing but iPhone Tester is one of the best tools to test the application on iPhones and screenfly for android devices.

Q #19) What is the best way to test different screen sizes of the devices?

Ans. Using emulator.

Q #20) What is the basic difference between Emulator and Simulator?

Ans. The emulator is based on hardware and software wherein simulator is based on software. Simulation is a system that behaves similar to something else while emulation is a system that exactly behaves like something else.

Q #21) What are the common challenges in mobile application testing?

Ans. Working on different operating systems, a variety of handsets, different networks, a variety of screen size

Q #22) What are the tools based on cloud-based mobile testing?

Ans. Seetest, Perfecto Mobile, BlazeMeter, AppThwack, Manymo, DeviceAnywhere etc.

Q #23) What web services are used by a mobile app?

Ans. They are many depend upon the application. SOAP and REST web services are used but RESRful is more common now.

Q #24) What all devices have you worked till now?

Ans. Android, Symbian, Windows, iPhone etc.

Q #25) How to create Emulator on Android?

Ans. Give a name in name field -> select target API from the list -> enter the size -> select the required skin section -> click on create AVD -> select the required AVD -> click on start button -> launch it

Q #26) Does Selenium support mobile internet testing?

Ans. Yes, it does, Opera browser is used for Mobile internet testing.

Q #27) Does Selenium support Google Android Operating System?

Ans. Yes, Selenium 2.0 supports Android Operating System.

Q #28) Name debugging tools for mobile?

Ans. Errors can be verified by the generated logs. We can use configuration utility on iOS and android monitor.bat on android. Here are few to name Android DDMS, Remote Debugging on Android with Chrome, Debugging from Eclipse with ADT, Android Debug Bridge, iOS simulator etc.

Q #29) Name mobile automation testing tools you know?

Ans. Paid tools:
Ranorex, Silk Mobile, SeeTest

Free tools:
Appium, Robotium, KIF, Calabash

Q #30) What is the strategy used to test new mobile app?

Ans.

  • System integration testing
  • Functional testing
  • Installation and uninstallation of the app
  • Test HTML control
  • Performance
  • Check in multiple mobile OS
  • Cross browser and cross-device testing
  • Gateway testing
  • Network and Battery testing

Q #31) What does a test plan for Mobile App contain?

Ans. Test plan for mobile app is very similar to software app

  1. Objective
  2. Automation tools required
  3. required features to be tested:
  • network
  • security
  • performance
  • size
  • battery
  • memory
  1. features not to be tested
  • display size
  • resolution
  1. Test cases
  2. Test Strategy
  3. Tested by
  4. Time required
  5. No. of resources required

Q #32) Why mobile phone has 10 digit numbers?

Ans. The number of digits in a mobile phone number decide the maximum mobile phones we can have without dialing the country code.

Q #33) Explain critical bugs that you come across while testing in mobile devices or application?

Ans. Explain the example as per your experience. Here are top 10 mobile app risks.

Q #34) Name mobile application testing tools

Ans.

  • Android
  • Android Lint
  • Find Bugs
  • iPhone
  • Clang Static Analyzer
  • Analyze code from XCode

Q #35) Full form of the various extensions

Ans.

  • apk – Android Application Package File
  • exe – Executable Files
  • iPA –iOS App Store Package
  • prc – Palm Resource Compiler
  • jad – Java Application Descriptor
  • adb – Android Debug Bridge
  • Aapt – Android Asset Packing Tool

Q #36) How to test different screen sizes of the devices

Ans. Using Emulators.

Q #37) What is web service?

Ans. It is a component used in software to perform the task. It is like an interface between one program to another.

Q #38) What are the roles and responsibilities on a current mobile application you are testing?

Ans. Answer based on your experience on the current project you are working on. Also, read mobile testing career guide.

Q #39) How to create the log file?

Ans. Using CAT.

Q #40) How can we install the build on iPhones and iPads?

Ans. Using iTunes.

Q #41) Can we use QTP/UFT for mobile automation testing?

Ans. Yes, with the help of Seetest add-in.

Q #42) Is cloud base mobile testing possible? Name any?

Ans. Yes, Perfecto Mobile and Seetest.

Q #43) Where to perform forward compatibility testing?

Ans. This can be done with new versions of the mobile application.

Tips & Tricks

Latest Blog

Which country is better for Indian Students for Study Abroad?17th November, 2018

Canada is among the top destinations for students who choose to study abroad. Students prefer Canada

How to migrate to Canada?17th November, 2018

If you have considered moving to Canada, either you already are on the path to apply for a PR throug

Study Abroad with Minimum finance17th November, 2018

For many Indian students aspiring for high-quality education abroad, scholarships become a great h

How to Become a Good Designer?8th October, 2018

Graphic, Web, Animation, VFX, UI, UX There are plethora of options for a designer to make an amaz

Is Digital Marketing a Right Career For You?2nd October, 2018

Digital Marketing is an industry in itself that is growing rapidly since its inception. And since th

Our Events

Gyanmanjari Institute Of Technology Industrial Visits on 30th June 2018

Gyanmanjari Institute Of Technology Industrial Visits on 30th June at TOPS Technologies TOPS Techno

Android, Laravel, Python, Java and iOS Workshop at TOPS Technology

Android, Laravel, Python, Java and iOS Workshop at TOPS Technology We are happy to share that once

Project Documentation Workshop at TOPS Technologies

Project Documentation Workshop TOPS Technologies have organized “Project documentation” worksho

Final Year Project Documentation Workshop

Final Year Project Documentation Workshop Project Documentation, Project Definition, project Submis

Industrial Visit in the month of March and April at TOPS Technologies

Industrial Visits in the month of March and April at TOPS Technologies TOPS Technologies always bel